Tag av plasten ca 4-5 timmar efter utförandet beroende på vilken plast som använts (plastfolie, plastfilm), vid plastfilm så kan du låta plasten sitta kvar i upp till 12 timmar.

Du bör alltid ha rena, nytvättade men torkade händer när du handskas med din nya tatuering. Direkt när plasten tagits av ska det tatuerade området tvättas rent med ljummet (inte varmt) vatten och mild, parfymfri tvål. Tvätta varsamt. En tatuering torkas med fördel genom lufttorkning och/eller lätt baddning med ren, luddfri pappershandduk eller handduk.

När tatueringen torkat ska den smörjas. Smörj då sparsamt med den rekommenderade salvan (oftast bepanthen, om inte annat angetts på plats).

Den tatuerade huden ska endast återfuktas. Med andra ord ska den inte smörjas så att den fortsatt är kladdig och blöt. Salvan ska mjuka upp området men också kunna tas upp av huden. Det är alltid bättre med lite för lite än för mycket salva.

Därefter tvättas och smörjs tatueringen efter denna princip regelbundet ca 2-4 gånger per dag, tills det att den är helt läkt och fri från skorpor.

Huden kan dock vara torrare än normalt en tid efteråt. Smörj i så fall vid behov.

De första timmarna kommer tatueringen att vara svullen och varm. Det beror på att huden utsatts för ett trauma. Kroppen reagerar alltså på skadan och att något främmande (färgen) tillkommit. Rodnad och värme brukar normalt avta inom det det första dygnet.

Oaktsam hantering ökar risken för infektion - vilket högst sannolikt kommer att förstöra slutresultatet. Smuts, fukt och värme får bakterier att frodas och är vad som normalt leder till infektioner i sår. Därför ska oläkta tatueringar aldrig utsättas för kliande, oren kontakt, långvarig fukt, någon form av bad, sol, instängdhet eller kemikalier.

Eftervård